INHOUD

Printversie

Kasjroet

1. Wat is kosjer?

2. Waarom eten wij kosjer?

3. De grondbeginselen

4. Welke dieren zijn kosjer?

5. Scheiding van vlees en melk

5a. Wachttijd tussen melk en vlees

6. Melk en eieren

7. Sjechita

8. Inspectie, Nikoer (poorsjen)

9. Verwijdering van het bloed

10. Groente, fruit en granen

11. Chalav Jisraël

12. Wijn, brood en gekookt voedsel

13. De regel van 1 op 60

14. Gescheiden keukengerei

15. Kasjroet certificaat

16. Meer over Joods eten

17. Het dankgebed na de  maaltijd

18. Het gebed voor het eten

19. De heiligheid van het eten

20. Het waarom van het eten

 

 

Kasjroet ­ Joodse spijswetten

 ëùø

  De Kosjere Keuken

 3. Grondbeginselen van Kasjroet

  • Het vlees, de melk en eieren van sommige diersoorten is toege-staan voor consumptie, terwijl dat van andere dieren verboden is. Verder is er een hele serie van wetten die voor­schrijven hoe een dier geslacht moet worden en welke delen van een dier wij wel en welke delen wij niet mogen eten.

  • Men mag vlees en melk nimmer samen eten. Voor vlees en melk wordt apart eetgerei gebruikt en tussen het eten van vlees en melk wordt een wachtperiode in achtgenomen.

  • Fruit, groente en granen zijn in principe altijd kosjer, maar moeten wel vrij zijn van insecten. Wijn of druivensap moet echter een kosjer-verklaring hebben.

  • Daar zelfs een klein spoor van een niet-kosjere substantie, in overigens kosjer voedsel, het voesel niet-kosjer kan maken, moet al het gefabriceerde voedsel en moeten alle eetgelegen­heden een kasjroet-certificaat (hechsjer) hebben van een betrouwbare rabbijn of kasjroet-organisatie.