INHOUD

Printversie

Kasjroet

1. Wat is kosjer?

2. Waarom eten wij kosjer?

3. De grondbeginselen

4. Welke dieren zijn kosjer?

5. Scheiding van vlees en melk

5a. Wachttijd tussen melk en vlees

6. Melk en eieren

7. Sjechita

8. Inspectie, Nikoer (poorsjen)

9. Verwijdering van het bloed

10. Groente, fruit en granen

11. Chalav Jisraël

12. Wijn, brood en gekookt voedsel

13. De regel van 1 op 60

14. Gescheiden keukengerei

15. Kasjroet certificaat

16. Meer over Joods eten

17. Het dankgebed na de  maaltijd

18. Het gebed voor het eten

19. De heiligheid van het eten

20. Het waarom van het eten

 

Kasjroet ­ Joodse spijswetten

 ëùø

  De Kosjere Keuken

 

 4. Welke dieren zijn kosjer?

  • Een landdier is kosjer wanneer het  gespleten hoeven heeft en het zijn eten herkauwt. Het moet beide kenmerken hebben. Voorbeelden van dit soort dieren: koeien, schapen, geiten, herten, deze zijn allen kosjer, maar varkens, konijnen, eekhoorns, beren, honden katten, kame­­len en paarden zijn dat niet.

  • Vogels: De Tora vertelt niet rechtstreeks, zoals bij landdieren,  welke vogels kosjer zijn. Maar de Tora noemt wel 21 niet-kosjere vogelsoor­ten op, allemaal roofvogels. Voorbeelden van kosjer vogels: de als huis­dieren gehouden kippen, eenden, ganzen, kalkoenen en duiven.

  • Vis en ander zeevoedsel: Een waterdier is alleen kosjer wanneer het vinnen en schubben heeft. Voorbeelden van kosjere vissen: zalm, tonijn, bot, karper en haring. Niet-kosjer zijn bijvoorbeeld: meerval, steur, zwaardvis, kreeft, schaal- en schelpdieren, zoals krab en garnalen, oesters en mos­selen en verder zijn alle water-zoogdieren niet kosjer.

  • Alle overige dieren, zoals reptielen, amfibieën, wormen en insecten – met uitzondering van vier soorten sprinkhanen, waarvan wij niet meer weten welke dat zijn – zijn allemaal niet-kosjer.