INHOUD

Printversie

Kasjroet

1. Wat is kosjer?

2. Waarom eten wij kosjer?

3. De grondbeginselen

4. Welke dieren zijn kosjer?

5. Scheiding van vlees en melk

5a. Wachttijd tussen melk en vlees

6. Melk en eieren

7. Sjechita

8. Inspectie, Nikoer (poorsjen)

9. Verwijdering van het bloed

10. Groente, fruit en granen

11. Chalav Jisraël

12. Wijn, brood en gekookt voedsel

13. De regel van 1 op 60

14. Gescheiden keukengerei

15. Kasjroet certificaat

16. Meer over Joods eten

17. Het dankgebed na de  maaltijd

18. Het gebed voor het eten

19. De heiligheid van het eten

20. Het waarom van het eten

 

Kasjroet ­ Joodse spijswetten

 ëùø

  De Kosjere Keuken

6. Melk & Eieren

De Talmoed noemt een basisregel: Wat afkomstig is van een kosjer dier is kosjer; wat afkomstig is van een niet-kosjer dier is niet kosjer.

Dus, alleen melk van kosjere zoog-dieren is kosjer. Aanvul-lende kasjroetvoorzieningen met betrekking tot melk en melk-producten worden be-sproken in Scheiding van vlees en melk en in Chalav Jisrael.

Hetzelfde geldt voor eieren: uitslui-tend eieren die gelegd zijn door kosjere vogels, zijn kosjer. Bovendien moeten alle eieren zorgvuldig gecontroleerd worden of zij vrij zijn van bloed.

Honing wordt niet beschouwd als een „dierlijk product,” en daarom is honing kosjer, hoewel bijen dat niet zijn.