INHOUD

Printversie

Kasjroet

1. Wat is kosjer?

2. Waarom eten wij kosjer?

3. De grondbeginselen

4. Welke dieren zijn kosjer?

5. Scheiding van vlees en melk

5a. Wachttijd tussen melk en vlees

6. Melk en eieren

7. Sjechita

8. Inspectie, Nikoer (poorsjen)

9. Verwijdering van het bloed

10. Groente, fruit en granen

11. Chalav Jisraël

12. Wijn, brood en gekookt voedsel

13. De regel van 1 op 60

14. Gescheiden keukengerei

15. Kasjroet certificaat

16. Meer over Joods eten

17. Het dankgebed na de  maaltijd

18. Het gebed voor het eten

19. De heiligheid van het eten

20. Het waarom van het eten

Kasjroet ­ Joodse spijswetten

 ėłų

  De Kosjere Keuken

 9. Verwijdering van het bloed

Het bloed van zoogdieren en vogels is absloluut verboden voor con­sumptie door de Tora. Binnen 72 uur na het slachten, moet al het bloed afgevloeid zijn uit het vlees door een speciale methode van weken en zouten. (Tegenwoordig wordt het meeste kosjere vlees verkocht, waar het bloed al is uitgetrokken.)

De lever, die een speciaal hoog bloedgehalte heeft, vereist een speciaal gril proces voordat die kan worden gegeten.

Eieren moeten zorgvuldig worden nagekeken voor gebruik, om er zeker van te zijn dat er geen plekjes bloed in zitten.