INHOUD

Printversie

Kasjroet

1. Wat is kosjer?

2. Waarom eten wij kosjer?

3. De grondbeginselen

4. Welke dieren zijn kosjer?

5. Scheiding van vlees en melk

5a. Wachttijd tussen melk en vlees

6. Melk en eieren

7. Sjechita

8. Inspectie, Nikoer (poorsjen)

9. Verwijdering van het bloed

10. Groente, fruit en granen

11. Chalav Jisraël

12. Wijn, brood en gekookt voedsel

13. De regel van 1 op 60

14. Gescheiden keukengerei

15. Kasjroet certificaat

16. Meer over Joods eten

17. Het dankgebed na de  maaltijd

18. Het gebed voor het eten

19. De heiligheid van het eten

20. Het waarom van het eten

 

Kasjroet ­ Joodse spijswetten

 ëůř

  De Kosjere Keuken

10. Groente, fruit en granen

Groente, fruit en granen zijn in principe altijd kosjer, maar zij moeten vrij zijn van insecten.

Wijn of druivensap echter moet een certificaat hebben dat het kosjer is. (Omdat wijn gebruikt werd voor de offer dienst in de Heilige Tem­pel – en omdat het verontreinigd kan worden wanneer het gebruikt wordt voor de riten van afgodendienst – vereisen Tora-wetten dat wijn alleen geproduceerd wordt door Joden die Tora in acht nemen.)

Producten die in het Land Israël verbouwd worden, hebben een extra kasjroet verklaring nodig. Er moeten „tienden” van worden afgescheiden, voordat men het mag eten. Verder is fruit dat groeit in de eerste drie jaar na het planten ongeschikt („orla”) voor con­sump­tie, en er gelden nog speciale wetten voor producten van het sjemitta-jaar, het sjabbat-jaar.

Voor andere problemen die mogelijk effect kunnen hebben op het kasjroet van groente, zie Wijn, Brood en Gekookt Voedsel en de  1/60-Regel.