INHOUD

Printversie

Kasjroet

1. Wat is kosjer?

2. Waarom eten wij kosjer?

3. De grondbeginselen

4. Welke dieren zijn kosjer?

5. Scheiding van vlees en melk

5a. Wachttijd tussen melk en vlees

6. Melk en eieren

7. Sjechita

8. Inspectie, Nikoer (poorsjen)

9. Verwijdering van het bloed

10. Groente, fruit en granen

11. Chalav Jisraël

12. Wijn, brood en gekookt voedsel

13. De regel van 1 op 60

14. Gescheiden keukengerei

15. Kasjroet certificaat

16. Meer over Joods eten

17. Het dankgebed na de  maaltijd

18. Het gebed voor het eten

19. De heiligheid van het eten

20. Het waarom van het eten

 

 

Kasjroet ­ Joodse spijswetten

 ëùø

  De Kosjere Keuken

 11. Chalav Jisraël

De kasjroet-wetten bepalen dat alle zuivelproducten  Chalav Jisraël (lett.: „Joods melk”) moeten zijn: een Tora-Jood hoort aanwezig te zijn bij de verwerking van de melk, vanaf het moment dat die gemol­ken wordt tot het eind van het productieproces, om er zeker van te zijn dat alleen melk van kosjere dieren gebruikt wordt.

In sommige westerse landen (waaronder Nederland) is het bij de wet verboden om melk van andere dieren dan van koeien te verkopen als „melk.” Sommige halachische authoriteiten staan het daarom toe dat men melk gebruikt, die niet-chalav Jisraël is, waar chalav Jisraël niet verkrijgbaar is en waar men kan vertrouwen op regeringscontrole als een voldoende zekerheid. Anderen echter wijzen erop dat er ook, behal­ve technische redenen voor deze wet, ook spirituele redenen zijn om alleen „Joodse melk” te gebruiken. Bijna iedereen is het er over eens, dat het beter is om chalav Jisraël te gebruiken.