INHOUD

Printversie

Kasjroet

1. Wat is kosjer?

2. Waarom eten wij kosjer?

3. De grondbeginselen

4. Welke dieren zijn kosjer?

5. Scheiding van vlees en melk

5a. Wachttijd tussen melk en vlees

6. Melk en eieren

7. Sjechita

8. Inspectie, Nikoer (poorsjen)

9. Verwijdering van het bloed

10. Groente, fruit en granen

11. Chalav Jisraël

12. Wijn, brood en gekookt voedsel

13. De regel van 1 op 60

14. Gescheiden keukengerei

15. Kasjroet certificaat

16. Meer over Joods eten

17. Het dankgebed na de  maaltijd

18. Het gebed voor het eten

19. De heiligheid van het eten

20. Het waarom van het eten

 

Kasjroet ­ Joodse spijswetten

 ėłų

  De Kosjere Keuken

 

13. De regel van 1 op 60

Wanneer per ongeluk door overigens kosjer voedsel een kleine hoeveelheid niet kosjer voedsel vermengd wordt, wordt daardoor alles niet-kosjer. Dit geldt zelfs wanneer die niet-kosjere hoeveelheid slechts 1/60ste  (1.66 procent) van het kosjere voedsel-volume is. En in de meeste gevallen geldt,  dat wanneer dat er met opzet (bijvoorbeeld door de fabrikant of kok) is doorgemengd, is iedere minimale niet-kosjere substantie voldoende om het voedsel niet kosjer te maken.

Bijvoorbeeld, een brood dat gebakken werd in een pan of broodvorm, die met ongeoorloofd vet werd ingesmeerd, of een vruchtendrank, die gepasteuriseerd werd in dezelfde machine waarin niet-kosjere melk gepasteuriseerd werd, of  een vege­tarische maaltijd die in de keuken van een niet-kosjer restaurant bereid werd in dezelfde pan­nen en schalen waarin daarvoor niet-kosjer voedsel bereid werd, worden allemaal beschouwd als niet-kosjer, wanneer het niet-kosjere gedeelte groter is dan de toegestane verhouding.

Dit is de reden dat apart eetgerei gebruikt wordt voor vlees en melk, en dat voor het voedsel dat buitenshuis bereid is,  een betrouwbaar kasjroet-certificaat moet hebben.