INHOUD

Printversie

Kasjroet

1. Wat is kosjer?

2. Waarom eten wij kosjer?

3. De grondbeginselen

4. Welke dieren zijn kosjer?

5. Scheiding van vlees en melk

5a. Wachttijd tussen melk en vlees

6. Melk en eieren

7. Sjechita

8. Inspectie, Nikoer (poorsjen)

9. Verwijdering van het bloed

10. Groente, fruit en granen

11. Chalav Jisraël

12. Wijn, brood en gekookt voedsel

13. De regel van 1 op 60

14. De kosjere keuken

15. Kasjroet certificaat

16. Meer over Joods eten

17. Het dankgebed na de  maaltijd

18. Het gebed voor het eten

19. De heiligheid van het eten

20. Het waarom van het eten

 

Kasjroet ­ Joodse spijswetten

 ėłų

  De Kosjere Keuken

15. Kasjroet Certificaat

De gecompliceerdheid van de hedendaagse voedsel-technologie maakt het bijna ommogelijk voor iemand anders dan een expert op dit gebied, om te weten of gefabriceerd voedsel vrij is van niet-kosjere bestanddelen. Daarom moet alle gefabriceerde voedsel en moeten alle eetgelegenheden een certificaat hebben van een betrouwbare rabbijn of van een toezichthoudende kasjroet-organisatie.

Controleer daarom in Nederland de Kasjroetlijst, uitgegeven door het Opperrabbinaat voor Nederland en in het buitenland de kasjroet-stempels die op iedere verpakking moet staan. Ook hotels en restau­rants moeten een kasjroet-certificaat hebben van een erkende kasjroet organisatie.  In Neder-land is dat van het Opperrabbinaat voor Nederland. Buitenlandse producten hebben vaak onderstaande symbolen. Zij staan bekend voor hun hoge kasjroet-standaards.