INHOUD

Printversie

1. Wat is kosjer?

2. Waarom eten wij kosjer?

3. De grondbeginselen

4. Welke dieren zijn kosjer?

5. Scheiding van vlees en melk

5a. Wachttijd tussen melk en vlees

6. Melk en eieren

7. Sjechita

8. Inspectie, Nikoer (poorsjen)

9. Verwijdering van het bloed

10. Groente, fruit en granen

11. Chalav Jisraël

12. Wijn, brood en gekookt voedsel

13. De regel van 1 op 60

14. Gescheiden keukengerei

15. Kasjroet certificaat

16. Meer over Joods eten

17. Het dankgebed na de  maaltijd

18. Het gebed voor het eten

19. De heiligheid van het eten

20. Het waarom van het eten

 

Kasjroet ­ Joodse spijswetten

 ëùø

  De Kosjere Keuken

16. Meer over Joods eten

„Joods eten” betekent vóór alles kosjer eten. Maar het betekent ook dat men bewust eet – bewust van de waarheid van de Bron van ons bestaan en het doel van het eten.

Men zegt een zegening vóór en na het eten, en de handen zijn ritueel gewassen voordat men brood aanraakt. Voedsel wordt met het nodige respect behandeld en „iemands tafel is als het altaar in de Tempel,” want ook eten is een manier om G-d te dienen.