INHOUD

Printversie

Kasjroet

1. Wat is kosjer?

2. Waarom eten wij kosjer?

3. De grondbeginselen

4. Welke dieren zijn kosjer?

5. Scheiding van vlees en melk

5a. Wachttijd tussen melk en vlees

6. Melk en eieren

7. Sjechita

8. Inspectie, Nikoer (poorsjen)

9. Verwijdering van het bloed

10. Groente, fruit en granen

11. Chalav Jisraël

12. Wijn, brood en gekookt voedsel

13. De regel van 1 op 60

14. Gescheiden keukengerei

15. Kasjroet certificaat

16. Meer over Joods eten

17. Het dankgebed na de  maaltijd

18. Het gebed voor het eten

19. De heiligheid van het eten

20. Het waarom van het eten

 

Kasjroet ­ Joodse spijswetten

 ëùø

  De Kosjere Keuken

18. Gebed voor het eten

Behalve het door de Bijbel bevolen Dankgebed na de maaltijd hebben de Geleerden ingesteld dat men geen profijt van deze wereld mag hebben zonder daarvoor eerst, door middel van een Beracha [gebed] „om toestemming te vragen.” Daarmee erkent men dat „de wereld en alles daarop en daarin, van G-d is” (Psalmen 24:1) en dat G-d de ware bron is van alles wat nodig is om van te leven.

Men zegt verschillende berachot [gebeden] voor verschillende soorten voedsel. Alle berachot begin­nen met de woorden: „Gezegend bent U, Eeuwige onze G-d, Koning van de wereld…” waarna we verder gaan:

Voor brood: „…die brood voortbrengt uit de aarde.” (Maaltijden waarbij brood gegeten worden, worden voorafgegaan met een rituele wassing van de handen en de beracha: „… die ons geheiligd heeft met Zijn geboden, en ons geboden heeft omtrent het wassen van de handen.”)

Voor andere graanproducten: „… die allerlei soorten voedsel geschapen heeft.”

Voor wijn: „…die de vrucht van de wijnstok geschapen heeft.”

Voor boomvruchten (zoals appelen e.d.): „…die de vrucht van de boom geschapen heeft.”

Voor groente en aardvruchten (zoals aardbeien e.d.): „…die de vrucht van de aarde geschapen heeft.”

Voor al het overig voedsel (zoals vlees en eieren e.d.): „…door wiens woord alles is ontstaan.”