Andere Poeriem-artikelen

Home

HANDLEIDING VOOR POERIEM

1. Luisteren naar de Megilla

Om de miraculeuze gebeurtenissen van Poeriem te herleven, moet men tweemaal luisteren naar de voorlezing van de Megilla (de Rol van Ester): eenmaal ’s avonds (dit jaar maandagavond) en nog eens ’s ochtends (dit jaar dinsdagochtend 10 maart).

Om de mitswa naar behoren te vervullen moet men ieder woord van de Megilla horen.

Wanneer Hamans naam genoemd wordt, is het de minhag (gewoonte) om met ratels te zwaaien en met de voeten te stampen, om zo Hamans kwalijke naam „uit te wissen.” Vertel de kinderen dat Poeriem de enige dag is dat ze lawaai mogen maken in sjoel!

2. Giften aan de armen (Matanot la’evjoniem)

Men hoort het hele jaar door aan de armen te denken, maar op Poeriem is het een speciale mitswa om hen te gedenken. Geef aan ten minste twee (maar bij voorkeur meer) behoeftige mensen op Poeriem. Het beste is om het aan de mensen zelf te geven, maar als dat niet gaat, geef dan minstens twee munten in een tsaddaka-busje. Ook kleine kinderen horen deze mitswa te vervullen, evenals alle andere mitswot van Poeriem.

3. Stuur voedselpakketjes naar vrienden (Misjloach manot)

Op Poeriem benadrukken we het belang van de Joodse eenheid en vriendschap door het zenden van geschenken in de vorm van voedselpakketjes naar vrienden.

Op de dag van Poeriem sturen we een geschenk van minstens twee soorten kant-en-klaar voedsel, dat wil zeggen: iets om te eten en iets om te drinken, bijvoorbeeld fruit en/of koek of iets dergelijks en een fles(je) wijn, druivensap of andere drank. Mannen horen dat aan mannen te geven en vrouwen aan vrouwen en kinderen aan kinderen. Het is het beste als de geschenken via een boodschapper worden afgeleverd.

4. Eet, drink en wees blij

Poeriem hoort te worden gevierd met een speciale feestmaaltijd overdag op Poeriem zelf, waaraan familie en vrienden gezamelijk deelnemen om van de speciale Poeriemvreugde te genieten. Het is een mitswa om wijn en/of andere alcoholhoudende dranken te drinken bij de maaltijd.

5. Speciale gebeden

Op Poeriem voegen we in al onze gebeden Al Hanissiem in, waarin het wonder van Poeriem in het kort wordt omschreven. We zeggen het in het ochtend-, middag en avondgebed en ook tijdens de Birkat Hamazon (het dankgebed na de maaltijd). Tijdens de ochtenddienst in de synagoe wordt er een speciaal stuk uit Tora voorgelezen (Exodus 17:8-16),

6. Poeriemgewoontes: Maskerade en Hamansoren

Het is een eeuwenoude gewoonte dat kinderen zich op Poeriem verkleden – een zinspeling op het feit dat het wonder van Poeriem was verhuld in schijnbaar normale gebeurtenissen. Men eet Hamanstaschen, een drie­hoe­kige koek gevuld met dadelpasta, waarover de drie hoeken zijn omgevouwen. In Nederland is het de gewoonte om Hamansoren te eten, een luchtig baksel in olie.

7. Parasjat Zachor

Op de Sjabbat vóór Poeriem (dit jaar, 2009, maandag 7 maart) wordt in de synagoge een speciale afdeling gelezen, die Zachor (gedenk) genoemd wordt, waarin we worden opgeroepen de daden van (het volk van) Amalek te gedenken (de voorvader van Haman), die ons ook al eerder getracht had uit te roeien.

8. De vastendag van Ester

Ter nagedachtenis aan de gebeden en het vasten van het Joodse volk ten tijde van de Poeriem-gebeurtenis, vasten we op de dag vóór Poeriem (dit jaar op maandag 9 maart). De vasten begint ongeveer een uur voor zonsopgang en duurt voort tot na het voorlezen van de Megilla ’s avonds.

9. De „Halve munt” (Machatsiet Hasjekel)

Het is traditie om drie munten te geven, met elk een halve waarde – dus bijvoorbeeld drie halve euro’s – te geven voor een liefdadige doel. Dit ter aandenken aan de halve sjekel die iedere Jood jaarlijks gaf in de tijd van de Tempel, als zijn bijdrage aan de gemeenschapsoffers. Deze gewoonte, die doorgaans plaatsvindt in de synagoge, wordt gedaan in de namiddag van de „Vastendag van Ester”, of vóór het lezen van de Megilla.

Vrolijk Poeriem