Inhoud Troemot

 

Inhoud Misjnajot

vorige misjna

TROEMOT - HOOFDSTUK 1

volgende misjnaØ

Misjna 3

, , . , , . , :

(3) [Betreffende] een minderjarige die nog geen twee [schaam-] haren geproduceerd heeft,1 zegt Rabbi Jehoeda: Zijn troema is [een geldige] troema.2 Rabbi José zegt:3 zolang hij nog niet de leeftijd heeft bereikt [van het maken] van nedariem, is zijn troema geen [geldige] troema. Vanaf dat hij de leeftijd voor nedariem bereikt heeft is zijn troema [een geldige ] troema.

Toelichting op Misjna 1:3

1. Een jongen wordt als meerderjarig beschouwd met dertien jaar en als hij tevens twee schaamharen heeft geproduceerd. Voor een meisje geldt dit bij twaalf jaar en twee schaamharen.

2. Rabbi Jehoeda zegt Zijn troema is [een geldige] troema Achteraf bezien, als het eenmaal gebeurd is [maar het is beter dat hij dat niet doet], want R. Jehoeda meent dat een minderjarige niet is uitgesloten van het geven van troema, zoals in de eerste Misjna staat (RAV).

3. Rabbi José zegt De leeftijd voor het maken van nedariem [bindende beloften] is voor een jongen twaalf jaar en een dag en voor een meisje elf jaar en een dag [dus een jaar voordat ze volwassen zijn] en vanaf die dag is een troema dus een geldige troema volgens R. José. De halacha is volgens R. José (RAV).

 


Copyright 2005 by
Zwi (H) Goldberg

All rights reserved.
No part of this publication may be reproduces, stored in a retrievalsystem or transmitted, in any form or by
any means, electronic, mechanical, photocopying, recording or otherwise, without prior permission in writing
from the copyright holder