Inhoud Troemot

 

Inhoud Misjnajot

vorige misjna

TROEMOT - HOOFDSTUK 1

volgende misjnaØ

Misjna 4

, . , , . , :

(4) Men geeft geen troema1 van olijven voor [olijf-] olie en niet van druiven [een onafgewerkt product] voor wijn [een afgewerkt product]. Als men dat [toch] gegeven heeft,2 daarvan zegt de School van Sjammai: hun eigen troema is erbij inbegrepen,3 maar de School van Hillel zegt: hun eigen troema is er niet bij inbegrepen.4

Toelichting bij Misjna 1:4

1. Men geeft geen troema Als iemand olijfolie heeft waarvan hij troema moet afscheiden en ook olijven [die bestemd zijn om uit te persen] waarvan hij troema moet afscheiden, dan mag hij niet van de olijven alleen afscheiden, want de olijven zijn nog geen afgewerkt product en er staat geschreven (Bamidbar 18:27): En voor jou zal je heffing beschouwd worden als het koren uit de schuur, dat wil zeggen, men neemt van verwerkt product troema voor bewerkt product en niet van onbewerkt product (RAV).

2. Als men dat toch gegeven heeft Dat wil zeggen als iemand toch van de olijven troema heeft afgescheiden voor de olie.

3. Hun eigen troema is erbij inbegrepen Dat wil zeggen, het is alleen troema voor de olijven zelf, maar het geldt niet voor de olie (RAV).

4. Hun eigen troema is er niet bij inbegrepen D.w.z., het geldt dan zelfs niet als troema voor de olijven, en dus zeker niet voor de olie, want hij had de bedoeling dat het troema zou zijn voor en de olijven en de olie en het resultaat is dat hij helemaal geen troema heeft afgescheiden.

 


Copyright 2005 by
Zwi (H) Goldberg

All rights reserved.
No part of this publication may be reproduces, stored in a retrievalsystem or transmitted, in any form or by
any means, electronic, mechanical, photocopying, recording or otherwise, without prior permission in writing
from the copyright holder