Inhoud Troemot

 

Inhoud Misjnajot

vorige misjna

TROEMOT - HOOFDSTUK 1

volgende misjnaØ

Misjna 5

, , , , , , , , , , , , , . , :

(5) Men geeft geen troema van lèket1, noch van sjechicha2, pea3, hefkeer3 of van maäser risjon waarvan troema is afgenomen, noch van maäser sjeni of van heilige dingen die gelost zijn of van wat verplicht is voor wat is vrijgesteld, of van wat los is voor wat vast zit of van wat vast zit voor wat los is, niet van het nieuwe voor het oude of van het oude voor het nieuwe. Niet van vruchten van het Land [Israël] voor vruchten uit het buitenland en niet van vruchten uit het buitenland voor vruchten uit het Land [Israël]. En als hij toch troema afgescheiden heeft, dan geldt dat niet als troema.

Toelichting bij Misjna 1:5

1. Lèket Dit zijn één of twee halmen die bij de oogst uit handen van de raper gevallen zijn en die men niet weer mag oprapen maar aan de armen moet geven.

2. Sjechicha Dit zijn schoven op het veld die bij de oogst vergeten zijn binnen te halen en die men niet mag ophalen, maar voor de armen moet latgen staan.

3. Pea Dit is het deel van de oogst dat op de hoek van een veld staat en dat men niet mag binnenhalen maar voor de armen moet laten staan.

Wie een hoop graan heeft van tevel [dat is product waarvan geen troema is afgenomen en dat daarom verboden is voor consumptie] kan daarvoor geen troema afscheiden van lèket, sjechicha of pea dat hij nog bezit, want dat zijn giften voor de armen en men kan tevel niet geschikt maken voor consumptie met behulp van giften voor de armen (RAV).

3. Hefkeer Product dat zonder eigenaar is en dat is vrijgesteld van troema en maäser, zoals er staat geschreven [in Devariem 14:29]: En de Leviet, want hij heeft geen deel of erfenis bij jou. Dit sluit lèket, sjechicha en pea uit, want daar heeft hij een aandeel in, want hij is arm en dat sluit ook hefker uit, want daar komt hij ook voor in aanmerking (RAV).

 


Copyright 2005 by
Zwi (H) Goldberg

All rights reserved.
No part of this publication may be reproduces, stored in a retrievalsystem or transmitted, in any form or by
any means, electronic, mechanical, photocopying, recording or otherwise, without prior permission in writing
from the copyright holder