Inhoud Troemot

 

Inhoud Misjnajot

vorige misjna

TROEMOT - HOOFDSTUK 1

volgende misjnaØ

Misjna 6

, , . , , , , . , , :

Vijf mogen geen troema afscheiden, maar als ze [toch] afgescheiden hebben is hun troema [een geldige] troema: een stomme1, een dronkaard2, een naakte, een blinde3 en een baäl keri4. Zij mogen geen troema afscheiden5, maar als ze dat [toch] afgescheiden hebben, is hun troema [een geldige] troema.6

Toelichting bij Misjna 1:6

1. Een stomme Iemand die wel kan horen maar niet kan praten.

2. Een dronkaard De Gemara (Eroevien 64a) licht toe: iemand die zondanig dronken is dat hij niet behoorlijk met een koning kan converseren.

3. Een blinde Wie blind is aan beide ogen.

4. Een baäl keri Iemand die een nachtelijke zaadlozing gehad heeft. Ezra stelde in dat een baäl keri eerst in het mikwe moet gaan, voordat hij Tora mag lezen of sjema mag zeggen, hoewel dat volgens Tora wel is toegestaan. Zolang hij zich niet in het mikwe heeft gereinigd, mag hij ook geen berachot zeggen en mag hij sjema alleen in gedachten lezen. De verordening van Ezra is overigens in onbruik geraakt en geldt niet meer.

5. Ze mogen geen troema afscheiden Een stomme, een naakte en een baäl keri mogen geen beracha maken en mogen daarom geen troema afscheiden en een dronkaard en een blinde zijn gehandicapt en zullen mogelijk verkeerd afscheiden.

6. Maar als het het toch hebben afgescheiden is hun troema geldig Want volgens Tora is een beracha geen vereiste en heeft de afscheiding dus wel degelijk effect.

 


Copyright 2005 by
Zwi (H) Goldberg

All rights reserved.
No part of this publication may be reproduces, stored in a retrievalsystem or transmitted, in any form or by
any means, electronic, mechanical, photocopying, recording or otherwise, without prior permission in writing
from the copyright holder