Inhoud Troemot

 

Inhoud Misjnajot

vorige misjna

TROEMOT - HOOFDSTUK 1

volgende misjnaØ

Misjna 7

, , , . . , . , :

Men mag geen troema afscheiden per maat,1 per gewicht of per aantal, maar men mag afscheiden van wat gemeten, gewogen of geteld is2. Men scheidt geen troema af met behulp van een mand of beker die een bepaalde maat hebben3, maar men mag er de helft of een derde in afscheiden4. Men mag geen troema afscheiden in een halve sea5 want een halve sea is een maat.

Toelichting bij Misjna 1:7

1. Per maat Tora noemt geen maat voor de hoeveelheid troema die men moet afscheiden, een enkele graankorrel is al voldoende. Echter, de Geleerden hebben wel een minimale hoeveelheid vastgesteld. Die hoeveelheid mag men echter niet afmeten, afwegen of tellen, maar moet men ongeeer schatten.

2. Wat gemeten, gewogen of geteld is Men moet van tevoren de tevel meten, wegen of tellen, zodat men een min of meer nauwkeurige schatting kan maken van wat men als troema wil afscheiden.

3. Een mand of beker van een bepaalde maat Als de hoeveelheid in de maand of maatbeker vaststaat van te voren, lijkt het erop dat men toch zijn troema gemeten heeft.

4. In de helft of een derde Men mag wel plusminus een halve maatbeker of mand of een derde afscheiden, want dan is het duidelijk dat men die hoeveelheid bij benadering geschat heeft.

5. Een halve sea Dat wil zeggen, men geen troema afscheiden in een halve volle sea-maatbeker, want een halve sea is ook een maat.

 


Copyright 2005 by
Zwi (H) Goldberg

All rights reserved.
No part of this publication may be reproduces, stored in a retrievalsystem or transmitted, in any form or by
any means, electronic, mechanical, photocopying, recording or otherwise, without prior permission in writing
from the copyright holder