Inhoud Troemot

 

Inhoud Misjnajot

vorige misjna

TROEMOT - HOOFDSTUK 1

volgende misjnaØ

Misjna 8

, . , , . . , :

Men mag geen troema afscheiden van olie voor olijven die geplet worden1 en niet van wijn voor druiven die worden uitgeperst2. Als men [toch op die manier] troema heeft afgescheiden, dan is die troema geldige troema3 maar men moet [toch] opnieuw troema afscheiden4. De eerste is op zichzelf medoema5 en men is verplicht er een vijfde aan toe te voegen6, maar de tweede niet7.

Toelichting bij Misjna 1:8

1. Olijven die geplet worden Het is de gewoonte dat men olijven fijnstampt in een vijzel (RAV).

2. Dit is volgens Rambam niet toegestaan omdat men dan troema van een afgewerkt product afscheidt voor een schijnbaar onafgewerkt product (TJT).

3. Het is geldige troema Volgens Tora-wet (RAV).

4. Men moet opnieuw troema afscheiden Dit is een voorschrift van de Rabbijnen, d.w.z., nadat de olijven geplet of de druiven zijn uitgeperst, moet men van de daaruit voortgekomen olie of wijn troema afscheiden (RAV). Volgens de Jeroesjalmi is het een straf, opgelegd door de Rabbijnen (Misjna Risjona).

5. De eerste is op zichzelf medoema Dat wil zeggen, wanneer dat valt in een hoeveelheid choelien die minder is dan honderd maal de troema, dan is dat medoema [zie inleiding], en men verkoopt dat aan een kohen, want het is echte troema volgens Tora (RAV).

6. Men is een vijfde verplicht Een niet-kohen die per ongeluk troema eet, moet de waarde ervan plus een extra vijfde van de waarde aan een kohen betalen en datzelfde geldt voor de op de hier beschreven troema (RAV).

7. Maar de tweede niet Want dat is alleen maar een opgelegde boete door de Rabbijnen en een mengsel ervan met choelien is dus geen echte medoema. Dus het is gewoon tevel waarvan maäser en troemat maäser genomen moet worden (RAV).

 


Copyright 2005 by
Zwi (H) Goldberg

All rights reserved.
No part of this publication may be reproduces, stored in a retrievalsystem or transmitted, in any form or by
any means, electronic, mechanical, photocopying, recording or otherwise, without prior permission in writing
from the copyright holder