Inhoud Troemot

 

Inhoud Misjnajot

vorige misjna

TROEMOT - HOOFDSTUK 1

volgende misjnaØ

Misjna 9

, . , , , , , :

Men mag troema afscheiden van olie voor olijven die ingemaakt worden1 en van wijn voor druiven waarvan men rozijnen maakt2. Als men troema afgescheiden heeft van olie voor olijven die bestemd zijn om te eten of van olijven voor olijven om te eten, of van wijn voor druiven om te eten, of van druiven voor druiven om te eten, en dan besluit men om ze uit te persen, dan hoeft men niet [opnieuw] troema af te scheiden.3

Toelichting bij Misjna 1:9

1. Die ingemaakt worden Gezoute olijven die men bewaart in wijn of azijn om ze op die manier langer goed te houden, en die worden beschouwd als afgewerkt product en dus mag men daarvoor van olie troema afscheiden (RAV).

2. En van wijn voor druiven waarvan men rozijnen maakt Dergelijke druiven worden ook als afgewerkt product beschouwd en dus mag men van wijn daarvoor troema afscheiden, want het is alleen verboden om van een afgewerkt product troema af te scheiden voor een onafgewerkt product (RAV).

3. Dan hoeft men niet [opnieuw] af te scheiden Want op het moment van afscheiding waren de olijven of druiven beschouwd als afgewerkt product (RAV).

 


Copyright 2005 by
Zwi (H) Goldberg

All rights reserved.
No part of this publication may be reproduces, stored in a retrievalsystem or transmitted, in any form or by
any means, electronic, mechanical, photocopying, recording or otherwise, without prior permission in writing
from the copyright holder