Inhoud Troemot

 

Inhoud Misjnajot

vorige misjna

TROEMOT - HOOFDSTUK 2

volgende misjnaØ

Misjna 5

, . , , . , , , :

Men hoort een hele, kleine ui1 als troema af te zonderen en niet een halve grote ui.2 Rabbi Jehoeda zegt: nee,3 want [men moet] een halve grote ui [afzonderen]. En zo ook zei Rabbi Jehoeda: men zondert troema af van de uien van stadbewoners4 voor [de uien van] de dorpsbewoners, maar [men zondert] niet [troema af van de uien] van de dorpsbewoners voor [de uien van] de stadsbewoners,5 wat dat is voedsel voor de edelen.6,7

Aantekeningen bij Misjna 2:5

1. Een hele ui Want die blijft langer goed [dan een halve ui] (RAV).

2. Een grote ui Grote uien smaken beter (RAV). [Dus hoewel grote uien beter smaken dan kleine uien, omdat ze verder gerijpt zijn, is het beter om een kleine, maar hele ui af te zonderen dan een halve grote ui, als er geen Kohen aanwezig is om de ui aan te geven, zodat men hem bewaren moet en de Kohen geen verlies lijdt doordat de ui bedorven raakt.

3. Rabbi Jehoeda zegt: nee Rabbi Jehoeda volgt zijn eigen systeem, namelijk dat men altijd van het beste moet afscheiden (zie Misjna 2:4) (RAV).

4. Van de stadsbewoners De soort uien van de stadsbewoners zijn beter om te eten dan die van dorpsbewoners, maar de uien van de dorpsbewoners blijven langer goed (RAV).

5. Maar niet van de dorpsbewoners voor de stsadsbewoners Want men moet volgens Rabbi Jehoeda altijd troema afzonderen van het beste van zijn producten en de uien van de dorpsbewoners zijn van minder kwaliteit dan die van de stadsbewoners.

6. Want dat is voedsel voor de edelen De uien van de stadsbewoners zijn voedsel voor de vooraanstaanden en die zijn mooier dan die van de dorpsbewoners.

7. Edelen Heb.: politikien Paleisbewoners (RAV).

 


Copyright 2005 by
Zwi (H) Goldberg

All rights reserved.
No part of this publication may be reproduces, stored in a retrievalsystem or transmitted, in any form or by
any means, electronic, mechanical, photocopying, recording or otherwise, without prior permission in writing
from the copyright holder