Inhoud Troemot

 

Inhoud Misjnajot

vorige misjna

TROEMOT - HOOFDSTUK 3

volgende misjnaØ

Misjna 2

, . , . , :

Als één daarvan1 valt in Choelien dan maakt het er [van de choelien] geen verboden mengsel van. Als de tweede op een andere plaats valt, maakt het er geen verboden mengsel van2. [Maar] als beide op één plaats vallen3, dan maken ze er een verboden mengsel van overeenkomstig de kleinste van de twee.4

Toelichting op Misjna 3:2

1. Als één daarvan Als één van de twee troemot, genoemd in de vorige misjna, de azijn en de wijn.

2. Maakt het er geen verboden mengsel van Dit is een herhaling van de vorige misjna, waar al geleerd werd dat als één van de twee troemot in choelien valt, het er geen verboden mengsel van maakt, zolang de choelien de meerderheid van het mengsel vormt. Hier wordt benadrukt dat zelfs als beide troemot in verschillende schalen met choelien vallen en dus zeker één van de twee mengsels zeker troema bevat, en we dus zouden verwachten dat dan de mengsels verboden zouden zijn, dat ook dan die mengsels niet verboden zijn (mits elk voor de meerderheid uit choelien bestaat).

3. Als beide op één plaats vallen Als beide troemot [de azijn en de wijn] in dezelfde bak met choelien vallen, dan is er zeker troema in gevallen, want een van de twee is zeker troema.

4. Overeenkomstig de kleinste van de twee Overeenkomstig de hoeveelheid van de tweede troema, die kleiner is dan de eerste [zie Misjna 1, noot 5]. Wanneer het mengsel van choelien en troema nu 100 eenheden choelien bevat tegenover één eenheid van de kleinse [dus de tweede] troema, dan is het mengsel niet verboden [want de vereiste van honderd tegen één is een voorschrift van de Rabbijnen en dus zijn we daar in dit geval soepel mee]. De Israël geeft aan de Kohen van het mengsel de hoeveelheid van de beide troemot (RAV).

 


Copyright 2005 by
Zwi (H) Goldberg

All rights reserved.
No part of this publication may be reproduces, stored in a retrievalsystem or transmitted, in any form or by
any means, electronic, mechanical, photocopying, recording or otherwise, without prior permission in writing
from the copyright holder