Inhoud Troemot

 

Inhoud Misjnajot

vorige misjna

TROEMOT - HOOFDSTUK 3

volgende misjnaØ

Misjna 3

, , . , , . , , . , , :

Wanneer partners de één na de ander troema afzonderen1, daarvan zegt Rabbi Akiva: beide troemot zijn troema2. [Maar] de Geleerden zeggen: [alleen] de eerste troema is troema3. Rabbi Jossi zegt: wanneer de eerste de [voorgeschreven] maat heeft afgezonderd4, dan is de tweede troema geen troema. Maar als hij niet volgens de [voorgeschreven] maat heeft afgezonderd, dan is de tweede troema troema.

Toelichting Misjna 3:3

1. Wanneer partners de één na de ander troema afzonderen Als twee partners gezamelijk 50 sea product in eigendom hebben, en ze zonderen allebei één sea troema af na elkaar, zonder dat van elkaar te weten.

2. Beide troemot zijn troema De helft van wat elk heeft afgezonderd is troema en de andere helft is choelien. Als ze elk van 50 sea één sea hebben afgezonderd, dan is van ieder een halve sea troema (RAV). [Elk van de partners kan slechts voor zijn deel van het gemeenschappelijk eigendom troema afscheiden. Wanneer ze dus samen 50 sea bezitten, kan ieder slechts een halve sea (1/50e) troema afscheiden. Rabbi Akiva gaat ervan uit dat als de partnes elkaar niet expliciet toestemming geven om voor elkaar troema af te zonderen, dat ze de afzondering door de ander niet accepteren. Dus ieder kan alleen voor zichzelf troema afzonderen en wat hij voor zijn partner heeft afgezonder is niet geldig.]

3. De Geleerden zeggen: de eerste is troema De tweede partner gaat ermee akkoord dat de ander voor hem ook troema afzondert. Als hij geweten had dat zijn collega al troema had afgezonderd, dan had hij niets afgezonderd.

4. Als de eerste de voorgeschreven maat heeft afgezonderd Eén op vijftig, overeenkomstig het voorschrift van de Geleerden [Tora geeft geen maat voor de troema, maar de Geleerden hebben voorgeschreven dat men eenvijftigste van het product als troema moet afzonderen], dan is zijn troema geldig. De halacha is volgens Rabbi Jossi, want zijn woorden zijn een nadere verklaring van de woorden van de Geleerden (RAV).

 


Copyright 2005 by
Zwi (H) Goldberg

All rights reserved.
No part of this publication may be reproduces, stored in a retrievalsystem or transmitted, in any form or by
any means, electronic, mechanical, photocopying, recording or otherwise, without prior permission in writing
from the copyright holder