Orthodox Jodendom - Artikelen en foto's

 

    Jodendom voorpagina     

 

BERICHTEN


ARTIKELEN

De Basis van het Jodendom

  de basis 2

   de basis 3

   de basis 4

   de basis 5

  

De absolute en Goddelijke waarde van de wetten  

 

Feminisme in het Jodendom  

  

Ze was traditioneel Joods  

  

Het volk van het boek  

  

Feest -en hoogtij dagen [chagiem]  

  

Pesach - De Sederavond  

  

Kasjroet  

  

Chassidisme  

  

Hoe het de Joden in Nederland verging  

  

Israel als Joodse staat  

Als je jood/jodin wilt worden  

Rouwperiode in het Jodendom  

Waarom wij niet in Jezus geloven  

Joodse muziek - מוסיקה יהודית  

Afbeeldingen  

Links  

Documenten

 

 

 

 

    

DE BASIS VAN HET JODENDOM (deel 1)

Sprak God werkelijk bij SinaÔ?

Aan wie gaf God de thora bij de berg SinaÔ? De meesten zullen zeggen: ĎGod gaf de thora aan Mozes
En wat deden de Joden terwijl Mozes de thora ontving? ĎHet gouden kalf aanbidden
Het zijn correcte antwoorden - maar niet volgens de bijbel.
Bovenstaande antwoorden komen uit de klassieke film De Tien Geboden van Cecil B. DeMille. Verbazingwekkend wat voor invloed een film kan hebben op het Joodse onderwijs, generaties lang. Het is een geweldige film maar DeMille had beter het origineel kunnen lezen.

De versie in de thora is heel anders. Deze beweert dat het hele volk God hoorde spreken, als een nationale openbaring. God verscheen niet alleen aan Mozes in een besloten rendez-vous, Hij verscheen aan iedereen, zo'n drie miljoen mensen. Deze bewering wordt heel vaak herhaald in de thora.

    Deuteronomium 4:9-13: Maar, pas op en waak heel goed over jezelf dat je de dingen die je eigen ogen aanschouwd hebben niet zult vergeten en dat ze nooit uit je gedachten zullen gaan zolang je leeft en dat je ervoor zorgt dat je kinderen en je kleinkinderen ze ook weten: Die dag toen je daar vůůr de Eeuwige, je God, stond bij de Chorťw (SinaÔ) ... De Eeuwige sprak tot jullie van midden uit het vuur, een klank van woorden hoorden jullie, maar een gestalte hebben jullie niet waargenomen, alleen maar een stem. Hij deelde jullie Zijn verbondswetten mee, die Hij jullie om na te komen opdroeg, de 'tien geboden', die Hij op twee stenen platen schreef.

    Deuteronomium 4:35-36: Jullie zijn door aanschouwen tot de erkenning gebracht, dat de Eeuwige de God is, er is geen andere dan Hij. Vanuit de hemel heeft Hij je Zijn stem laten horen om je met strengheid op te voeden en Zijn groot vuur liet Hij je op aarde zien en Zijn woorden heb je midden uit dat vuur gehoord.

    Deuteronomium 5:1-4: Moshť riep heel JisraŽl op en zei tegen hen: Hoor JisraŽl de wetten en rechtsvoorschriften die ik heden ten aanhoren van jullie afkondig; jullie moeten ze leren en je er nauwkeurig aan houden en ze ten uitvoer brengen. De Eeuwige, onze God, heeft met ons een verbond bij Chorťw gesloten. Niet met onze ouders heeft God dit verbond gesloten, maar met ons, zodat wij hier allen vandaag in leven zijn.

    De volledige lijst van mededelingen over nationale openbaring kun je vinden in Exodus 12:37; 19:9-11,16-20; 20:1-3,19; 24:17 en Deuteronomium 4:9-14,32-35; 5:2-4,19-22; 9:10; 10:4.

De thora beweert dat de hele Joodse natie God hoorde spreken op SinaÔ, een bewering die algemeen geaccepteerd is als onderdeel van hun geschiedenis, al meer dan 3.000 jaar lang.
DeMilles fout is zo erg omdat de Joodse bewering van nationale openbaring, tegenover persoonlijke openbaring, de bepalende factor is die het jodendom onderscheidt van alle andere religies in de wereld.

Waarom?

 
 Nieuwe berichten
Alles weergeven
Spinoza
Beste Marieke,   Ik had je vraag niet eerder gezien. Dus sorry dat ik er nu pas op reageer. Nee, Baruch Spinoza's ideeŽn zijn een antithese op het Jodendom....
MSN-bijnaam
jehoediet1   08-01-09
beŽindiging service msn groepen in feb. ...
Beste mijnheer Ginjaar en alle leden,   Het is mij, zoals jullie misschien wel is opgevallen, niet gelukt om contact te krijgen met de beheerder. Onde...
MSN-bijnaam
jehoediet1   08-01-09
beŽindiging service msn groepen in feb. ...
Het is toch voor alle leden doorgegeven. Of moeten we ons allemaal apart opgeven ? ...
MSN-bijnaam
3987Tomaat   08-01-09
Spinoza
Hallo, Heeft iemand hier gehoord van Baruch Despinoza,? hij is, of beter wŠs, een joodse filosoo. Ik maak een werkstuk over hem, en vergelijk zijn ideeŽn met ideeŽn uit het Jodendom. Z...
MSN-bijnaam
Khirqani   17-12-08