Orthodox Jodendom - Artikelen en foto's

 

      Jodendom     

 


ARTIKELEN

De Basis van het Jodendom  

  

De absolute en Goddelijke waarde van de wetten  

 

Feminisme in het Jodendom  

  

Ze was traditioneel Joods  

  

Het volk van het boek  

  

Feest -en hoogtij dagen [chagiem]  

  

Pesach - De Sederavond

De sederavond deel 2

De sederavond deel 3

De sederavond deel 4 

  

Kasjroet  

  

Chassidisme  

  

Hoe het de Joden in Nederland verging  

  

Israel als Joodse staat - ישראל  

Als je jood/jodin wilt worden

Rouwperiode in het Jodendom  

Waarom wij niet in Jezus geloven  

Joodse muziek - מוסיקה יהודית

Afbeeldingen  

Links  

Documenten

 

    

De Sederavond (deel 1)

Door Rabbijn Shraga Simmons (van de site Aish.com)

Wat er op de sederschotel ligt:
 

KARPAS
Karpas is een groente (geen bittere kruiden) zoals selderij, peterselie, of gekookte aardappel. Het moet een groente zijn waarover we de zegen Borei Pri Ha'Adamah zeggen. Pesach is het lente feest waarop we de geboorte van ons volk vieren – en deze groenten zijn een symbool voor wedergeboorte en verjonging. 


MARROR & CHAZERET
Deze zijn de bittere kruiden, die het lot van de Hebreeuwse slaven symboliseren, wiens leven werd verbitterd door de harde slavenarbeid. Veel mensen gebruiken mierikswortel of Romeinse sla voor Chazeret.


CHAROSET
Charoset herinnert ons aan de stenen en het cement dat de Joodse slaven moesten maken. Charoset heeft een pasta achtige textuur van noten, dadels, appels, wijn, kaneel en suiker. De Talmoed zegt dat dit dient als een tegengif om de bittere smaak van de Marror te verzachten.


ZERO'AH
In de tijd dat de Tempel in Jeruzalem stond, werd het Korban Pesach (Pesach lam) naar de Tempel gebracht op de avond van Pesach. Het werd geroosterd en het werd als laatste gegeten bij de sedermaaltijd. Om dit offer te herdenken plaatsen we een geroosterde kippenbeentje met een klein beetje vlees eraan op de sederschotel.
 

Ten tijden van de Tempel moest iedere Jood het Korban Pesach met zijn eigen groep eten. De Talmoed zegt dat hoe groter de groep, des te beter. Dit is een bron om grote Seder bijeenkomsten te hebben.  


BEITZAH
Een tweede offer, Chagigah genoemd, werd naar de Tempel gebracht en gegeten als hoofdgang van de Sedermaaltijd. Vandaag, in plaats van een tweede stuk vlees, gebruiken we een geroosterd ei – traditie getrouw een symbol voor de rouw – om ons te herinneren aan de vernietiging van de Tempel. De Talmoed merkt op dat, de eerste dag van Pesach elk jaar op de zelfde weekdag valt als Tisja B’Av, de dag van de rouw over de vernietiging van de Tempel.
 

Merk op dat elk van de vier mitswot van de Seder over een vol glas wijn uitvoeren:
1. Kidoesj
2. Maggid (Het vertellen van het Exodus verhaal)
3. Birkat Hamazon (Zegening na de maaltijd)
4. Na het citeren van Hallel